Biologická zima

19. listopadu 2016 v 19:42 | La Eva

Biologická zima začala letos 16. listopadu, dva dny po Úplňku. Užívat si jí budeme až do svatého Valentýna. Usmívající se
Je to období ukládání a zásob, pro člověka představuje moudrost, klid, stáří a vnitřní bohatství.
Podle TČM elementem zimy je voda a pro dané období během dne představuje zima noc (kdy spíme a jsme v klidu). Orgány, na které bychom si měli dát pozor obzvlášť v zimě, jsou ledviny a močový měchýř. Je třeba je neutále udržovat v teple, zevně je třeba se zaměřit na oblast nohou. Vnitřně: jíst prohřívací potraviny, lehce slané a hořké chuti, ale ne povahou chladné (jako jsou například banány, mléčné produkty, zmrzliny, mandarinky...).
Dobře chráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu.

Vhodné potraviny pro období zimy, které jsou povahy teplé a horké:
Alkohol (obzvlášť víno, slivovice), Anýz, Bazalka, sladké Brambory, pečené Brambory, Broskve, Cibule, Citrony, Cukr hnědý, Česnek, Datle, Dýně i semínka z dýní, Fenykl, Grepová kůra! (přidává se do čajů a směsí na vaření) , Guava, Hlíva ústřičná, Hořčice, Hovězí maso, Hřebíček, Jehněčí a Kozí maso, Jasmín, domácí smetanový Jogurt (ne nalačno), Kardamon, Kaštany, Káva, Kopr, Kmín, Kokosový ořech, Koriandr, Kompoty, Kuře, Kurkuma, Kustovnice, Květák, Luštěniny, Liči,Losos, Maliny, Med, Melasa, Mléko kozí!! , Mořské řasy, Mrkev, Muškátový oříšek, Oves, Ocet, Mořská sůl, Pažitka, Pepř, Piniové ořechy, Pomerančová kůra (přidává se do nápojů, čajů, přísad na pečení), Humr, Rozmarýn, Růže, Rýže, Skořice, Sardinky, Mušle-škeble, Šalotka, Třešně, Tymián, Úhoř, Vejce, Vlašské ořechy, sušený Zázvor, Zelí, Zelené fazolové lusky, Zvěřina.

Mezi jednotlivými ročními obdobími ( biologické a astronomické) zůstává přechodové období, kdy by se mělo tělo pomalu a postupně připravit na nové období. Většina potravin by se měla konzumovat v lehce povařeném stavu, nikoliv v syrovém. Lehké povaření usnadňuje trávení a živiny obsažené v potravě se lépe vstřebávají (krátkým povařením nezničíte vitamíny a živiny !!! ), ba naopak, některé se teprve uvolní a pro tělo jsou lépe stravitelné a vstřebatelné! Obzvlášť v období přechodu na zimu a na jaro.

Péči o pleť a naši pokožku na těle se budu věnovat v následujícím článku.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama