Biologické léto a TČM

30. května 2016 v 11:14 | La Eva

Biologické léto je už za dveřmi. Letos nás čeká s Novoluním. Vždyť Novoluní, jak už sám název vypovídá, je časem pro nový začátek a budování pevných věcí, vztahů, rozhodnutí...
Podle přírody a biologického kalendáře většinou biologické léto připadá na první Nov na konec května či přelom května s červnem.
Přesněji - od konce května do poloviny srpna je biologické léto a od poloviny srpna do cca konce září je období pozdního léta.

Podle TČM (tradiční čínské medicíny) je tzv. 5 ročních období: jaro, léto, pozdní léto, podzim a zima. Takovéto rozdělení má i "staré" křesťanství, mezi jednotlivými obdobími je vždy přechodová fáze trvající cca 14-18 dnů, kdy se doporučuje omezení jednotlivých druhů stravy a je období půstu. Již naši předci věděli a vždy přechodové fáze ročních období dodržovali, aby tělu nastartovali metabolismus a připravili ho pozvolna na přechod do druhého období. Tělo pak netrpí duševní i fyzickou vyčerpaností.
Je to "celkem jednoduché" pro ty, kdo jsou zvyklí na lehčí detox (očistu), doporučuje se vyřadit maso, veškeré mléčné výrobky, omezit konzumaci cukru, alkoholu, kávy, kofeinových nápojů, lepku, mastných, tučných a slaných jídel. Zařadit více zeleniny, ke každému jídlu, nejlépe vždy lehce a krátce povařené, jednou týdně můžete zařadit králíka, rybu či kuřecí maso.
Číňané tvrdí: " Čím více si "popelničku" vyklopíte a vyčistíte, tím více pak během ročního období můžeme zanášet a nakládat do naší "popelničky". Usmívající se

Doporučené potraviny pro "přechodné období":
- jáhly, pohanka, cizrna, quinoa, rýže
- veškeré luštěniny
- zelenina, obzvláště lehce nasládlá jako je dýně, mrkev, batáty, cuketa
- ječměn a oves (kroupy či vločky)
- tofu, rozinky, jablka, granátové jablko, mandle, ořechy
- z koření: koriandr, petržel, majoránka, saturejka, oregáno, fenykl, římský kmín, lístky kari, muškátový oříšek, skořice, lékořice, vanilka.
Důležité je také jak a kde jídlo jíte, nejíst ve spěchu, stresu, jíst pestře, střídmě, pravidelně, žádné dlouhé hladovění ani přejídání se, jíst v příjemném prostředí s radostí a láskou a nemíchat dohromady více chutí.

BIOLOGICKÉ LÉTO

Podle TČM je léto zastoupeno elementem ohně, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenké střevo, barva pro léto je červená a potraviny podporující element ohně (srdce a tenkého střeva) jsou chuti hořké, které usnadňují trávení, snižují napětí v organizmu a lehce vysušují (veškeré bylinky tmavozelené i saláty tmavě zelené barvy a nahořklé chuti).

V toto letní období se doporučuje vyřadit nadměrně slané potraviny, omezit sůl a zařadit více tekutin. Není vhodná také konzumace ledových nápojů a potravin, protože oslabují trávení a chladná potravina sráží energii a působí astringentně,tj. stahuje tělo, což vyvolává zadržování tekutin uvnitř těla (pot, vodu a horkost) a tělo se tak přirozeně neochlazuje.
Vhodné je konzumovat a popíjet lehce vlažné nápoje, jídlo. Omezit také kořeněná, mastná a smažená či pečená jídla.
Vhodné je lehké a krátcé povaření či grilování.

Typické potraviny pro letní období (element ohně a pro srdce a tenké střevo):
- pohanka, amarant, rýže
- červené fazole, zelený hrášek, čočka
- špenát, kapusta, rukola, čekanka, listy pampelišky, listové saláty, brusinky
- grilované maso
- oregano, muškát, kakao, skořice, červená paprika, sojový olej
- zelený čaj

Léto představuje v lidském životě období dospívání a růstu a pro denní dobu zastupuje oběd.
(Jaro představuje porod a dětství, pro denní dobu - ráno).
Je to jako v přírodě květiny, rostliny a stromy. Po vypučení lístků a květů, v létě přichází doba zrání a dozrávání a i potraviny, které jsou typické pro letní období mají převážně barvu červenou (třešně, višně, jahody, maliny, broskve, meruňky, rajské jablíčko, paprika, meloun). Jsou plné vody a energie.




Čerpáno z knih Tao zdravého stravování a doporučení dle MUDr.Hoffmanna (terapeut TČM) a samozřejmě z mých vlastních zkušeností Mrkající

KRÁSNÉ LÉTO VŠEM !
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama