Co jíst při očistě těla a lymfatických kůrách

7. února 2016 v 18:31 | La Eva

Jedno čínské přísloví praví: " Ze třech desetin tělo léčí lék, ze sedmi desetin léčí správná životospráva".
Z kvalitní a správně vyvážené stravy si tělo bere energii a "palivo", které je nutné pro zdravý chod organismu.
Naopak, nekvalitní a častý přísun špatné a nevyvážené stravy zavdává příčiny ke vzniku mnoha nemocem. Nejedná se pouze o konzervanty, chemikálie, éčka, tuky, cukr, bílou mouku, ale i překyselení organismu, vysoký a stálý příjem červstvé nevařené stravy (raw), nevyvážený a nedostatečný přísun bílkovin, minerálů a omega 3 mastných kyselin atd., o kterých bychom se ani ve skrytu duše nedomnívali, že mohou způsobit nemoci. V těle se pak množí různé mikroby, viry, plísně, paraziti, kandidóza, bakterie a spolu pak i se stresem vznikají autoimunní onemocnění či civilizační choroby (cukrovka, rakovina, dna, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, ale i celulitida a kožní projevy-ekzémy, akné, dermatitida aj.).

Po zimním "nakládání" je třeba na jaře vše "vyložit" a pročistit, abychom byli plni energie, elánu a síly.
Jen tak okrajově na zmínku, již staří Křesťané dodržovali tradice a půsty, vše založené na fázích Luny, ročním období i pásma, ve kterém žijeme. Např. vždy před svátky (Vánoce či Velikonoce) je období půstu, aby se tělo připavilo na "obžerství" Usmívající se během těchto svátků. Vše je podloženo a vyváženo podle přírody a fázích Měsíce, jak jsem již uvedla, aby se tělo nezatěžovalo. Když dodržujeme tyto tradiční očistné půsty, tělo nám to vrátí v podobě zdraví a dobrého pocitu.

Půst neznamená hladovění a "nejedení", ale vyvážená lehká a pravidelná strava s doplňky k očistě určenými, jako jsou např. čistící tinktura = Detoxin,Chlorella, mladý ječmen, břízová šťáva, aloe šťáva, čistící čaje s obsahem březového listí, šípkem, zlatobýlem, fenyklem, měsíčkem, brusinkami, mátou, kopřivou, ostropeřcem a slézem. Doplnit můžete také o kvalitní japonské čaje Bancha, Lapacho a Kukicha. Červený Rooibos odstraňuje mimo jiné i z těla zánět. Vhodné je popíjet čistící čaj 3-krát denně a během dne je doplnit o japonské čaje (výše uvedené), Rooibos, ovocné čaje, čistou mírně teplou vodu 1-1,5 litru !! a ředěné ovocné šťávy - dvakrát denně. Ráno začínat i pitím šťávy z čerstvě vymačkaného citronu s teplou vodou.
Říká se, že přidáním jarních kvítků (sedmikráska, pampeliška, růže, květ třešně či jabloně) do čerstvé vody získáme sílu a energii, protože o ně pečují květinové víly s láskou, je v nich plno pozitivní energie Nevinný, vyzkoušejte...
S přicházejícím jarem souvisí barva zelená (játra a žlučník) a všechna první jarní zelenina a výhonky ( řeřicha, pampeliška, kopřiva, rukola, čekanka, polníček, medvědí česnek, brokolice, špenátové listy, čínské zelí, kedlubny, ředkvičky, vojtěška, fazole mungo) a kyselé zelí a šťáva z něj.
Jíst bychom měli minimálně 5-6 porcí denně.


Při očistě bychom se měli vyhnout těmto potravinám a nápojům !!!
  • alkohol
  • káva
  • zelený, bílý a černý čaj s vyšším obsahem teinu a kofeinu (brzdí toku lymfy a očistě)
  • veškerý cukr, bílá mouka
  • omezit příjem lepku z těstovin, pečiva, příloh, sladkostí, sušenek...
  • po dobu očisty úplně vynechat !!! veškeré mléčné výrobky (brzdí toku lymfy)
  • pokud to zvládnete, vynechejte maso (pouze doporučuji 2-3krát týdně rybu, krůtu nebo králík z domácího chovu)
  • uzeniny, vejce
  • sladké nápoje, zmrzlina, zákusky, mražené jogurty, čokoládu
  • chlazené nápoje

Nejméně 3 jídla denně by měla být teplá a krátce povařená, jako první snídaně, která nastartuje tělo a organismus a necítíte se pak během dne oslabení a unavení. Vhodné jsou obilné kaše (jáhlová, rýžová, pohanková, kukuřičná, polentová, kuskus, karobová) s jablíčkem, hruškou, švestkou, sušeným ovocem (brusinky, švestky, fíky, rozinky, kustovnice, oříšky, semínky). Pro ty, kteří nemají rádi sladké, jsou vhodné různé zeleninové polévky či vývary.
Hlavní potravinou pro období očisty je rýže ! Odvádí z těla vlhkost, otoky a čistí střeva. Měla by být nyní ve Vašem jídelníčku denně.
Spolu s luštěninami, sójou, zeleninou vytvoříte bohatě vyváženou a lehce stravitelnou stravu pro období Vaší očisty.
Doporučuji též nepřehánět to s příliš velkým množstvím pití ovocných šťáv (max.2 sklenice denně) s ovocem, které obsahuje větší množství cukru (banány, hrozno), aby nedocházelo ke kvašení ve střevech a pak nadýmání.

Jak dlouho by měla trvat očista?
Měla by trvat minimálně 3 týdny, vhodná je 5 týdnů (4. týden je pauza s doplňky stravy a pitím čistících čajů).
Ti, kteří chodí na lymfatické masáže a na jaře na lymfatické očistné kůry, s těmi proberu jídelníček a ostatní věci týkající se detoxu osobně. Oni ví Mrkající
Období biologického jara nastane 15. února a končí v polovině května, to je nejvhodnější doba na detox a ten podzimní je vhodný v období od poloviny srpna do poloviny listopadu.



Další zásadou je střídmost, pestrost, pravidelnost, nejíst ve spěchu, ve stresu, jíst s radostí, v příjemném prostředí, jíst jen tolik, kolik potřebujeme, vyhýbat se hladovění i přejídání, vařit jednoduchá jídla a nemíchat příliš chutí dohromady (jako kočička s pejskem, když vařili dort Smějící se).

TAK AŤ JSME ZDRAVÍ !
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama