Teplé potraviny - potraviny pro zahřátí organismu

22. srpna 2015 v 19:18 | La Eva
Některé z Vás (ano, spíš se to týká nás žen), protože muže, netrápí celulitida - "nemoc 21. století" a pocit studených končetin, nerovnováha díky hormonálním výkyvům a mohu pokračovat dále.
O celulitidě jsem psala již začákem léta, jen pro zopakování: celulitida je "nemoc" a netýká se jen plnoštíhlých žen a dívek, ale nás všech, kteří mají nerovnováhu vnitřní energie qi a nesprávnou funkci sleziny a ledvin (na základě poznatků a praktik dle tradiční čínské medicíny, o kterou se zajímám již více, než 3 roky).
Když nám správně nefunguje slezina a ledviny (též mají funkci imunitní a patří mezi nejdůležitější orgány v našem těle a souvisí i s rovnováhou hormonů...prostě vším ).

A jak to napravit ? Nejdůležitějším a prvním krokem je úprava jídelníčku - zařazení správných, tzv.prohřívacích potravin, které současně i "léčí" a harmonizují funkci vnitřní energie qi, sleziny,ledvin aj. ) A veřte, je to jednoduché!
Viz níže Vám uvádím seznam nejdostupnějších potravin, které jsou snad v každé domácnosti a lze z nich uvařit a připravit nespočet chutných a v neposlední řadě zdravých receptů.

Potraviny, které prohřívají tělo, mají tzv.funkci teplých-prohřívacích potravin, upravují stav sleziny a ledvin, "léčí" celulitidu, pocit studených končetin, podporují imunitu a dávají naše tělo do rovnováhy a my se budeme pak cítit nejen skvěle a plní energie, ale i zdravě.

Ananas, anýz, alkohol (v malém množství), bazalka (ta je top) , houby, vařené brambory, broskve, burské oříšky, cibule (je top), citron ( ten jen občas, kdy je v těle hustý hlen-při nachlazení- citron je povahy mírně teplé, ale nesmí se používat často a denně), sušené ovoce (datle, fíky, švestky), hnědý cukr, česnek, dýně, semínka z dýně a veškerá semínka (slunečnice, sezam, konopné, chia), fazole, fenykl, fíky, grepová kúra !!, guava, hlíva, hovězí, hrášek, hrozny, hřebíček, husa, jablko a hrušky - jen někdy, občas čerstvé, nejlépe lehce povařit-přidat nastrouhané do kaše nebo ve formě přesnídávek, jasmín, jehněčí a kozí maso, ječměn, kachna, kakao, kardamon (ten miluji, on i je dobrý na posílení vnitřní energie qi, zastavuje zvracení, harmonizuje žaludek, léčí nevolnost, zvracení, trávicí potíže, odstraňuje nafouklé břicho, bolest břicha, průjem, nevolnost v těhotenství) - můj tip: v zimě si ho přidávám skoro denně do čaje, do kávy, když si ji vařím v džezbě ... , káva, kmín, kokosový ořech a sušený kokos, kokoška pastuší tobolka (je většinou v čajích), kopr, koriandr, kukuřice, kuře, kurkuma, kustovnice čínská (Goji), květák, liči, maliny, máta kadeřavá !!! , NE máta peprná ta ochlazuje !, med, ale ne často, je spíš povahy neutrální a zvlhčuje tělo zevnitř, takže ne denně, max. 3-krát do týdne, pouze, když budete naschlazení, mít kašel, zácpu, rýmu, afty tak ho můžete několikrát denně... , melasa, meruňky, kozí mléko, mrkev (rozhýbává vnitřní qi, stabilizuje slezinu a ledviny ), ocet, oves, papája, pažitka , pepř cayenský, pepř černý, piniové oříšky, pohanka (sice je mírně chladná, ale vstupuje do dráhy sleziny a žaludku, vede energii qi dolů, tzn.kdo trpí na studené nohy, stehna, boky zadek, je vhodná ji často jíst), pomerančová kůra !!! , humr, rozmarýn, růže, rýže (je top), sečuánský pepř, sezam, sladké brambory (batáty), sladový sirup, skořice (top !!! ), slávky(mušle), sojový olej, šalotka, šitake, tofu, třešně, tymián, slepičí vejce, vlašské ořechy, zázvor vařený, zázvor sušený je až povahy horké ( je top), zázvor čerstvý je povahy mírně teplé - doporučuji nastrouhat na hrubo a povařit cca 5 minut ve 0,25 l vody a pak naředěný pít teplý, zvěřina.

VŠEM PŘEJI DOBROU CHUŤ A TEPLÉ RUCE, NOHY A HLADKÁ STEHNA BEZ DOLÍČKŮ Usmívající se
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 LucieS LucieS | E-mail | 19. února 2017 v 13:47 | Reagovat

Půjde místo džezby použít nějaký rendlík? Mám na mysli něco takového: https://www.royaltyline.cz/hrnce-s-mramorovym-povrchem-2/samostatny-rendlik-rl-esp16m/. Káva vařená s kardamomem mě láká, ale nemám ji v čem udělat.

2 Kosmetika La Eva Kosmetika La Eva | 19. února 2017 v 18:01 | Reagovat

[1]: LucieS : ano určitě. Dostala jsem k narozeninám kávovar a tak jsem si koupila kardamon mletý, přidávám si ho přímo do hrnečku s kávou, někdy i špetku skořice.

3 pavelo pavelo | E-mail | 29. ledna 2018 v 4:02 | Reagovat

dobrý den, lucie, taktéž bych řekl, že půjde i s rendlíkem, mám obdobný jako vy, tedy pouze odsud https://www.bonino.cz/rendliky/ ... a když je nouze, zvládne nahradit dokonale :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama